Striktare förr

Att gifta sig är en stor fas i livet. Idag gifter man sig (förhoppningsvis) av kärlek, vilket innebär att man till en början måste hitta sin stora kärlek som man kan tänka sig att leva med resten av livet. Detta är givetvis inte något som sker över en dag utan det kan ta många år innan man vet och är säker på att den här personen kan och vill man spendera resten av sitt liv med.

Förr handlade det mycket om att man “var tvungen” att vara gift. Det såg bra ut utåt sett, det lät bra och man var seriös och vettig om man gifte sig. Speciellt om man “vann” på giftermålet d.v.s. gifte sig med någon som var till exempel rik, en större profil i samhället, erfaren inom ett stort arbetsområde etc. Då handlade det inte om kärlek och vem man ville dela sitt liv med, man skulle helt enkelt bara vara gift. Ofta var det även föräldrar och släkt som bestämde vem man skulle gifta sig med, och det var inte i alla lägen som den som blev bortgift hade mycket att säga till om. Eftersom att det även var mycket svårare och “mer fel” att skilja sig förr var det många som levde i ett långt och okärleksfullt äktenskap, medan vissa kanske fann kärlek till varann under årens gång. Då många förr gifte sig väldigt unga så var det även vanligt att man fick saker till det första egna hemmet i
bröllopspresent.

Idag får majoriteten välja själv vem man vill spendera sitt liv med. Självklart kan man trots detta hamna i ett olyckligt äktenskap men du kan idag skilja dig väldigt lätt vilket kan vara till både för- och nackdel. man firar ofta med släkt och vänner som man vill dela sin dag med, men vissa väljer att göra raka motsajten och ha ett intimt bröllop med endast sin partner och en vigselförrättare närvarande.